Árajánlatkérés

Több lehetőség is bejelölhető.
Kérjük, írja le minél részletesebben az elképzeléseit. Amennyiben bizonytalan, hogy mire van szüksége, úgy hívjon minket bizalommal telefonon!

Miért ne használjunk sorkizárt szövegeket honlapunkon?

Indokolt lehet a sorkizárt szöveg használata a neten? A válasz egyértelmű. NEM. A következőkben leírom, melyek a sorkizárás webes alkalmazásának hátrányai.
 

Ezen bejegyzés megírásának a fő apropója, hogy számos ügyfelünk kérte már, hogy “sokkal szebben mutatnának a szövegek sorkizártan, megváltoztatnátok légy szíves?”
 

A legtöbb esetben sikerül lebeszélni az ügyfeleket és marad a szokványos balrazárt szöveg, miután elmagyarázzuk a sorkizárt szöveg hátulütőit. Azonban ez nem mindig van így.
 

Mi az a sorkizárt szöveg és hol használják?

A sorkizárt szöveg, vagy sorkizárás azt jelenti, hogy a szöveg a hasáb bal és jobb széleihez van igazítva. Ezen hatás elérése érdekében extra térköz kerül hozzáadásra a szavak között, hogy a rendelkezésre álló hely kitöltésre kerüljön. Sorkizárt szövegekkel gyakran találkozhatunk nyomtatott médiában: újságokban, könyvekben és egyéb kiadványokban. Az újságok a legjobb példák, hogy mikor érdemes sorkizárást alkalmazni: ha sok szöveg található nagy felületen, akkor a szépen rendezett szövegrészek és hasábok nyilvánvalóvá teszik, hogy hol kezdődik az új sor, így jelentősen könnyítik az olvashatóságot.
 

Miért nem érdemes sorkizárást használni a webes felületeken?

Számos ok felhozható, hogy miért nem segíti honlapunkon a felhasználói élményt és az olvashatóságot a sorkizárt szöveg.
 

Az emberi szem másképp érzékel dolgokat a digitalis kijelzőkön, mint nyomtatott felületen. A legtöbben talán nincsenek tisztában vele, de a monitor képe nem állandó, hanem egy másodperc alatt sokszor frissül a kép, a monitoron történő olvasás pedig jóval megterhelőbb a szemünk számára, mint egy újság olvasása.

A legfőbb indokok, hogy miért NE használjunk sorkizárást honlapunkon:

  • Az újságokkal ellentétben a webes felületeken a szövegek megjelenése felett nem rendelkezünk teljes kontrollal. A számos operációs rendszer és böngésző adta kombináció lehetősége mellett ugyanazon szöveg tördelődhet teljesen másképpen.
  • A sorkizárás okozta extra térközök amennyiben egymás alatt felsorakoznak, mivel a szavak sorrendje épp úgy tölti ki a helyet akkor függőleges fehér oszlopot hozhat létre (lsd. fenti kép), ez jelentősen megzavarhatja szemünket, nehézkessebbé téve az olvasást.
  • Az egyenlőtlen szélességű térközök különösen nehézkessé teszik az olvasást a diszlexiások számára. Nemzetközi tanulmányok szerint a populáció mintegy 10%-a küzd olvasással kapcsolatos zavarokkal. Gondolom nem kell hangsúlyoznom, hogy a látogatóink 10%-ának elvesztése milyen nagy luxus. Már pedig az emberek sokkal kisebb nehézségek miatt is hajlamosak elhagyni a honlapunkat, mint a nehéz olvashatóság.
  • A látáskárosodott felhasználók gyakran képernyő nagyítást használnak, hogy olvashatóvá tegyék a kisméretű szövegeket. Logikus módon a nagyméretű térközök felnagyítva még nagyobbak lesznek, nem is beszélve a korábban említett “fehér oszlopokról”. Az egyenletes szöközök egyértelművé teszik hol következik a következő szó, az egyenlőtlen térközöknél “vadászni” kell a szavakat, ami a látáskárosodottak számára kifejezetten megterhelő, így számos vak és gyengénlátó szervezet által ellenjavalt a sorkizárt szövegek webes használata.
Kérdése van? Árajánlatot kérne? Küldjön üzenetet!
100% garancia
Egyedi weboldalak
Kiszámítható költségek
Gyors határidő